top of page
Zoeken

Zo verander je belemmerende gewoonte patronen

Het is normaal om gewoontes te hebben en ze kunnen ons helpen om ons leven efficiënter en gemakkelijker te maken. Maar soms kunnen gewoonten ook belemmerend zijn en ons beperken in onze groei en ontwikkeling. Je gewoonte patronen zijn de aangelegde neurologische paden in je brein.


Neurologische paden in het brein zijn de verbindingen tussen de verschillende gebieden van het brein en de zenuwen in het lichaam. Deze paden stellen het brein in staat om informatie te verwerken en te communiceren met andere delen van het lichaam. Er zijn verschillende soorten neurologische paden, zoals de zenuwbanen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke informatie, zoals het zien, horen en ruiken, en de motorische banen die betrokken zijn bij het uitvoeren van bewegingen.


Er zijn ook complexe neurologische paden die betrokken zijn bij het verwerken van emoties, het onthouden van informatie en het nemen van beslissingen. Deze paden kunnen bestaan uit verschillende gebieden van het brein die met elkaar verbonden zijn door zenuwbanen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het brein een zeer complex orgaan is en dat de neurologische paden die het verbinden zeer uitgebreid en ingewikkeld zijn. Er wordt momenteel nog steeds veel onderzoek gedaan naar de specifieke rol van deze paden in het brein en hoe ze werken om ons gedrag en onze cognitieve functies te beïnvloeden.


Als je je gewoonte patronen wilt veranderen die belemmerend voor je zijn, heb je dus nieuwe neurologische paden aan te leggen en de huidige paden zo min mogelijk bekrachtigen. Hier zijn hier enkele simpele stappen die je kunt nemen:

  1. Identificeer je gewoonte: Voordat je je gewoonte kunt veranderen, is het belangrijk om te begrijpen wat je gewoonte is en waarom je het doet. Probeer te achterhalen wat de trigger is voor je gewoonte en wat de beloning is die je ervan krijgt.

  2. Maak een plan: Bedenk hoe je je gewoonte wilt veranderen en maak een stappenplan om dat te bereiken. Zorg ervoor dat je plan haalbaar is en dat je het op een manier aanpakt die voor jou werkt.

  3. Zoek naar alternatieven: Probeer andere manieren te vinden om de beloning te krijgen die je zoekt zonder je oude gewoonte te behouden. Dit kan helpen om je nieuwe gewoonte gemakkelijker te maken.

  4. Wees consistent: Probeer je nieuwe gewoonte iedere dag te volgen totdat het een automatisme wordt. Het kan moeilijk zijn om de eerste paar dagen consistent te blijven, maar hoe langer je het volhoudt, hoe gemakkelijker het zal worden.

  5. Vier je successen: Het veranderen van gewoonte patroon kan moeilijk zijn, dus wees trots op jezelf als je vooruitgang boekt. Beloon jezelf als je doelen bereikt om je motivatie te verhogen.


gewoonte patronen veranderen

Comments


bottom of page